Sunday, 30 December 2012

friends till jannah...luv u all 4 eva

salam seme....
lama dah x post ape2 kat sini. facebook pun lame dah x bukak. jadi, sempena back to school tahun nie, nak post something yang memorable untuk tahun 2012. moga kekal dalam ingatan untuk selama-lamanya.snap!time for 7th girls generation sea village high school. peace................
                                                            

ni nak try test cam dulu. with: duduk dari kiri: auni, syakilah, zue.
diri dari kiri: me, aimi n tyma
gather together.....hahaha rasa macam duduk dalam banjir pulak.



with my bff.....

korang, macam kumpulan nasyid lah...

  
                                                     merenung the future of life...banyak la....                                             
with auni...the most cheerful friend

 senyum......

sekali lagi...bergambar dalam banjir..

tyma, kashah n awadah.
kashah roomate tahun 2012. tido sebelah katil... slalu story mory sblom tido...thanks 4 hearing my story.

nani almi, ainun, nailah n nadia

mariam n aminah

one two three...cheese...
macam gangster kg. laut pulak...
 hahaha..banyak betul gambar ni
mase nak gi bilik air, sekali lagi terserempak dengan kamera. nani almi: kejap, selipar nie pun nak bergambar jugak...

k.sue, wani, aimi, khalida n k. farah

 so, inilah kawan2 aku mase kat sekolah menengah niey. aku kuat kat sane sebab dorang. yang takde dalm gambar, sory, ape2 pun, saya tetap sayang korang seme.... juga kepada yang telah pindah...saranghae....
moga2 persahabatan kita kekal hingga ke syurga. sama2 kite berjalan beriringan tangan ke syurga.



Tuesday, 29 May 2012

listening...the great healer=)



mendengar ......penyembuh yang baik. kata-kata ini saya dapat setelah saya membaca satu buku nukilan daniel gottlieb,seorang psychologist yang mengidap penyakit quadriplegic. dalam buku ni dia ada mengatakan bahawa dia menyedari lagi banyak dia mendengar ( luahan hati seseorang ), makin ramai yang akan bercakap dengan kita. dan semakin ramai orang yang terbuka hati untuk bercerita dengan kita, perasaan prihatin semakin mendalam dalam diri kita.kita mendengar dengan hati terbuka, orang akan meluahkan isi hati mereka dengan penuh rasa keterbukaan dalam hati mereka.

jadi, jika seseorang ingin meluahkan isi hati mereka, just hear it. jangan membangkang atau menyokong percakapan mereka. tetapi jika kamu menyedari satu kesilapan dalam diri mereka, maka tegurlah. kerana, sahabat yang baik akan sentiasa membaiki diri sahabatnya untuk menjadi yang lebih baik. dan melalui proses mendengar dan meluah inilah kita boleh mempraktikkan amal maa'ruf nahi mungkar. dan jika nasihat yang kita berikan itu berjaya mengubahnya, insyaallah bertambahlah saham kita di akhirat.namun kita kene ingat bahawa kita tiada hak untuk mengubahnya, jika allah bagi hidayah padanya, alhamdulillah. jadi, kita hanya boleh mendengar dan belajar daripada apa yang kita dengari. learning to listen, listening to learn.

sama-samalah kita berlumba-lumba mencari saham di akhirat dengan memanfaatkan masa hidup kita dengan amalan yang berfaedah.

Monday, 12 March 2012

moga langkahku tetap di situ...

kadang-kadang kita sering mengeluh dengan langkah kita dengan dakwah dan tarbiah.tetapi ingatlah wahai sahabatku, orang yang meneruskan langkah yang allah pertanggungjawabkan untuk dia, insyaallah akan mendapat ganjaran yang terbaik di akhirat kelak.

mungkin kini kita seringkali mendapat cacian tohmahan dan sebagainya, jadikan itu semua sebagai wasilah kita untuk mendekatkan diri kita kepada allah. yelah kan siapa yang tak sedih kalau orang kutuk or ornag buat something yang tak elok kat kita kan? so, kita berdoa kepada allah supaya allah menetapkan hati kita supaya terus membela agamanya.

dalam jalan dakwah dan tarbiah ni, kita kene cari orang yang sehati dan sejiwa dengan kita, untuk meneruskan jalan ini. kerana apa? kerana jika kita jatuh, merekalah yang akan memimpin diri kita untuk terus bangkit dan berjuang. so, kesimpulan kat sini carilaa sahabat yang baik-baik. yang terkeluar daripada landasan ni, kita cuba tarik mereka kembali...

kat sini saya nak kongsi dua buah lagu yang insyaallah boleh menjadi pembakar semangat kita untuk terus dalam medan dakwah dan tarbiah....


video

video